Ser doula … Què és una doula?

Una doula és una persona, generalment una dona, que informa i acompanya en el procés vital de la maternitat. Actualment no hi ha una formació reglada i encara que en molts països europeus sigui alguna cosa habitual i fins i tot estigui cobert per la seguretat social, a Espanya la professió no està oficialment reconeguda de moment.

La doula no és personal sanitari, no és una matrona ni fa el seu treball, no es presta part, no tacta, no es fa cap tractament, no fa diagnòstics, no realitza terapias ni les recomana. Les doulas fem treballs diferents, però podem complementarnos i treballar junts.

Como doula és convenient estar informat i actualitzat, ja que haurà de proporcionar informació, que no consells, si la dona ho sol·licita, perquè la decideixi de manera lliure i conscient. La doula no recomana, no porta la dona a la seva terra, no aconsella ni intervé. Jamás juzgará la decisió de la dona. La acompaña i recolza. A vegades es comet l’error de pensar que la doula només acompanyarà els partits “naturals”, quan s’ha de respectar la decisió de la dona sigui sigui el mar. La doula no interviene.

Doules de preconcepció, infertilitat, embaràs, part, postparto i de perdida. Algunes acompanyen en tots els processos i altres especialitzen i acompanyen només en un o diversos. Quan la mare que contracta necessita alguna cosa que va més enllà de les nostres competències com doulas, es deriva al professional corresponent.

Hi ha estudis que han demostrat que el suport emocional de la doula a la família té beneficis durant el part, com ara la reducció en un 50% de cesàries, un 40% en ús de forçes, un 60% de l’ús d’epidures o que s’acorta en un 25% la durada dels partos. Tot això, per suposat, com a complement a una bona assistència sanitària (“A Doula makes the Difference” per Nugent, Mothering Magazine, març-abril de 1998).

A l’hora d’elegir una doula es poden tenir en compte qüestions com la forma en què es treballa, quant cobra, si tindrà disponibilitat per a la data improbable de part, la seva formació i com se sent la dona amb ella. El sentiment és una qüestió essencial tant per a la família com per a la doula. Cada doula treballa i cobra d’una manera diferent i és alguna cosa que la dona ha de parlar amb qui decideixi que l’acompanyi.

Per llegir més:

L’OMS es pronuncia sobre l’impacte i els beneficis de l’acompanyament van continuar durant el procés del part: Un comentari d’Amorim MMR i Katz L sobre una revisió d’estudis realitzats al respecte per la Cochrane.